Donna.gr

Follow Us

Menu

Τα μεθεόρτια και η … αποτοξίνωσή μας από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Είναι βέβαιο ότι στις γιορτές, όλοι το παρακάνουμε… και φαγητά και κρασιά και γλυκά πολλά, που στην καθημερινότητά μας δεν τα κάνουμε.

Είναι βέβαιο επίσης, πως αισθανόμαστε όλοι μια «πληρότητα» και αν εξαιρέσει κανείς την επόμενη των Χριστουγέννων, που τρώμε συνήθως ότι έμεινε από το γεύμα το Χριστουγεννιάτικο, το Σαββατοκύριακο δεν ξέρουμε τι να φάμε…

Εγώ πάντως σας συμβουλεύω να μην ξαναφάτε κρέας…. Εξάλλου έρχεται και η παραμονή της Πρωτοχρονιάς και η πρώτη του χρόνου, που έχουμε κι άλλη «κραιπάλη»!

Θα σας προτείνω λοιπόν κάτι για τις επόμενες μέρες μέχρι τα επόμενα, που θα μας αποτοξινώσει ελαφρά…

Θα φτιάξουμε μια υπέροχη ντοματόσουπα με τραχανά, χόρτα βραστά και για τους λιχούδηδες, πατάτες τηγανητές αλλά φούρνου και χωρίς λάδι.

Να ξεκινήσουμε απ τα χόρτα.

Τα χόρτα είναι ότι καλύτερο, εύκολα γρήγορα και υγιεινά.

Αν δεν έχετε χρόνο η βαριέστε να καθαρίζετε τα άγρια χόρτα, που είναι ένα αριστούργημα, μπορείτε να πάρετε σταμναγκάθι Κρητικό, που θέλει μόνο πλύσιμο.

Σε αλατισμένο νερό λοιπόν και αφού πάρει βράση, ρίχνουμε τα χόρτα μας και τα βράζουμε, όχι να λιώσουν, να κρατάνε λίγο.

Προσοχή το ζουμί, ότι καλύτερο για το καθάρισμα των…. σωληνώσεων του οργανισμού μας!!!!

Το σουρώνετε, το βάζετε σε μια κανάτα και κάθε φορά που θα πίνετε, μέσα στο ποτήρι θα ρίχνετε μισό λεμόνι.

Αυτό θα το φυλάξετε μέχρι και την επόμενη μέρα.

Τώρα θα φτιάξουμε την ντοματόσουπα με τραχανά.

Βάζουμε στο μούλτι τρεις φρέσκιες ντομάτες και τις αλέθουμε.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις αλεσμένες ντομάτες και συμπληρώνουμε με νερό και λίγο λάδι, φυσικά αλάτι και πιπέρι, αν το θέλετε λίγο πιο πικάντικο, ρίχνετε μια ξερή τσούσκα πιπεριά και όταν τελειώσει το φαγητό την βγάζετε και την πετάτε.

Αφήνουμε να βράσουν περίπου ένα τέταρτο, τότε ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε συνεχώς στην αρχή, γιατί φουσκώνει, αν δεν σας αρέσει ο τραχανάς, τότε μπορείτε να βάλετε κουσκουσάκι η κριθαράκι.

Αν θέλετε την σούπα αραιή, θα βάλετε μια κανονική ποσότητα τραχανά, συνήθως σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά, εγώ βάζω πάντα δυο, γιατί μ αρέσει να είναι πηχτή η σούπα.

Αφήνουμε να βράσει περίπου είκοσι λεπτά και είναι έτοιμη.

ΝΤΟΜΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ

Η τραχανόσουπα είναι καλύτερη αν μείνει μετά το βράσιμο καμιά ώρα.

Τώρα θα φτιάξουμε και την αμαρτία, αλλά…. εξομολογημένη, τις τηγανητές πατάτες αλλά στο φούρνο.

Καθαρίζετε τις πατάτες που θέλετε, τις κόβετε όπως εσείς τις προτιμάτε, έμενα ας πούμε μου αρέσουν χοντροκομμένες και τις αλατίζετε, αν σας αρέσει τους βάζετε και λίγη ρίγανη.

Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς να προθερμανθεί και πάρτε ένα πυρέξ, στρώστε από κάτω μια λαδόκολλα κουζίνας και ρίξτε επάνω τις πατάτες.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Βάλτε στα χέρια σας λίγο λάδι και ανακατέψτε τις πατάτες ίσα ίσα να τις … χαϊδέψετε…

Αφήστε τες να ψηθούν και όταν αρχίσουν να ροδίζουν, δοκιμάστε τις και εσείς, θα καταλάβετε πόσο ακόμη θέλουν, πάντως όχι πολύ…

Να λοιπόν, ωραιότατα θα φάμε το Σαββατοκύριακο, ελαφρά, νόστιμα και υγιεινά ….εξάλλου, μας περιμένει η πρωτοχρονιά και το πατροπαράδοτο «χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο», μέχρι τότε…. σεμνά και όμορφα …

 

 


Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί 9918 φορές

Categories:   Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Comments

  • Cesar

    Posted: 26 Φεβρουαρίου 2016 19:47

    Cesar

    @wwwdonnagr Ρέ παιδιά 4 μέρες ειναι εκεί τά χόρτα...ακόμα νά βράσουν;;
  • Cesar

    Posted: 24 Μαρτίου 2016 01:03

    Cesar

    @wwwdonnagr Ακόμα δέν βράσανε;;;;

nineteen − 16 =