Donna.gr

Follow Us

Menu

Λαχανοντολμάδες…. ξαπλωτοί στο φούρνο από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Επειδή και η… τεμπελιά η η αδυναμία τέχνες κατεργάζεται κι επειδή με τους λαχανοντολμάδες δεν τοχω, κάθε φορά που φτιάχνω, τους φτιάχνω, αλλά βασανίζομαι, σκαρφίστηκα αυτή την πρόταση που είναι το κάτι άλλο… αυτό κι αν είναι ακούραστα!!!!!

Λαχανοντολμάδες ξαπλωτοί λοιπόν και πάμε να τους φτιάξουμε…

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο λάχανο, λίγο λιγότερο από ένα πακέτο ρύζι Καρολίνα, αλατοπίπερο, λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο άνηθο η μάραθο, ένα κύβο λαχανικών φρέσκο, σε μορφή ζελέ δηλαδή, μια χούφτα κουκουνάρι, μια χούφτα σουσάμι, ένα μικρό μπολάκι σταφίδες, και λίγο λάδι.

lachano

Λοιπόν…αρχικά βάζουμε το λάχανο να βράσει, αφού στο κοτσάνι κάνουμε την τρύπα με το ,ια να βγαίνουν εύκολα τα φύλλα για δέκα λεπτά περίπου, ανάλογα και με το λάχανο, μερικά είναι πολύ τρυφερά και φτάνουν τα δέκα λεπτά, αλλά τα πιο χοντρά λίγο ακόμα.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, στεγνά, τα φέρνουμε κάνα δυο βόλτες να τσιγαριστεί και να σφίξει  το ρύζι και μετά ρίχνουμε μέσα νερό από το βρασμένο λάχανο και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το ρύζι όχι να γίνει τελείως, θα τελειώσει μέσα στον φούρνο.

Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει η γέμισή μας, ανάβουμε τον φούρνο να προθερμαθεί και παίρνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, να προτιμήσετε σκεπαστό σκεύος, στρώνετε μερικά φύλλα, τρίβετε από πάνω λίγο πιπέρι και βάζετε ένα μέρος από την γέμιση, σκεπάζετε με φύλλα, πάλι πιπέρι, μετά γέμιση, πάλι σκεπάζετε με φύλλα, βάζετε την τελευταία γέμιση και σκεπάζετε με τα τελευταία φύλλα.

lachanontolmades-xaploti-proti-strosi

Ρίχνετε λίγο ακόμα νερό από το βρασμένο λάχανο, λίγο λάδι, τρίβετε λίγο πιπέρι, σκεπάζετε το σκεύος και μέσα στο φούρνο για ψήσιμο περίπου μισή ώρα και κάτι.

gemisi-gia-lachanontolmades

Λίγο πριν το βγάλετε από το φούρνο,  βγάζετε το καπάκι για να πάρει από πάνω λίγο χρώμα και έτοιμο.

lachanontolmades-xaploti-televtea-strosi

Εδώ να σημειώσω, πως αν δεν σας αρέσει η δική μου γέμιση, μπορείτε να κάνετε την δική σας για τους λαχανοντολμάδες.

Εγώ το συνόδευσα μ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και αν θέλετε απαραίτητα και κάτι άλλο, του πάει λίγη φέτα η ανθότυρο.

Τελειώσαμε…

ΥΓ. Αν θέλετε να τυλίξετε λαχανοντολμάδες πολύ εύκολα και ανώδυνα, να πάρετε αντί το δικό μας λάχανο, το λάχανο άισμπεργκ, iceberg, είναι μαλακό δεν χρειάζεται να κόψετε κοτσάνια, αν διαλέξετε δε μικρό, κάθε φύλλο είναι κι ένας ντολμάς και είναι πολύ πιο ελαφρύ.

Ένα πολύ ελαφρύ ζεμάτισμα μόνο θα χρειαστεί, μετα είναι πανεύκολο.


Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί 9360 φορές

Categories:   Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Comments