Donna.gr

Follow Us

Menu

Μπακλαβάς ρολό…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, ο μπακλαβάς και οι δίπλες.

Μελομακάρονα σας είπα, κουραμπιέδες δεν θα σας πω γιατί εγώ προτιμώ τους λαδένιους, που σίγουρα οι πιο πολλοί όχι, για τις δίπλες δεν το συζητώ, αντιπαθώ το τηγάνι.

Θα σας πω όμως τον μπακλαβά τον τυλιχτό που έκανε η μαμά μου και η γιαγιά μου και είναι συνταγή Αρκαδική, συγκεκριμένα της ορεινής Γορτυνίας.

Ας δούμε αρχικά τι θα χρειαστούμε…

Ένα πακέτο φύλλο κρούστας, ένα φλυτζάνι λάδι,  δύο φλυτζάνια ζάχαρη, τέσσερα πέντε φλυτζάνια καρύδια αλεσμένα, κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένα από ένα κουταλάκι του γλυκού και σουσάμι καβουρντισμένο επίσης.

karidopsicha

Για το σιρόπι χρειαζόμαστε δύο φλυτζάνια νερό, δυο φλυτζάνια ζάχαρη, ένα μέλι, ένα ξύλο κανέλας και χυμό από ένα λεμόνι και την φλούδα του.

Αρχίζουμε…

Απλώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας τα φύλλα κρούστας και ένα ένα τα λαδώνουμε ελαφρά, με ένα πακέτο φύλλα φτιάχνουμε δυο ρολά μπακλαβά, δηλαδή μισά μισά τα φύλλα.

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά για την γέμιση και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Απλώνουμε την γέμιση μέσα στα φύλλα και διπλώνουμε μια φορά, φέρνουμε τις άκρες μέσα και ξαναδιπλώνουμε σαν φάκελο, έτσι και με το άλλο ρολό, τα λαδώνουμε λίγο από πάνω, κάνουμε δυο τρεις χαρακιές, καρφώνουμε μερικά ολόκληρα γαρίφαλα,  πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, τα βάζουμε σε ταψάκι λαδωμένο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς πάνω κάτω για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Όση ώρα ψήνεται, βράζουμε το σιρόπι για ένα τέταρτο περίπου και κλείνουμε τη φωτιά.

Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά, αφήνουμε  να κρυώσει λίγο, περιχύνουμε το σιρόπι και αφήνουμε μέχρι να το πιει.

Κόβουμε φέτα φέτα και σερβίρουμε…

baklavas

 


Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί 7902 φορές

Categories:   Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Comments