Donna.gr

Follow Us

Menu

Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Όπως λέει ένα τραγούδι για τον «τελευταίο χορό»… εμείς θα πούμε για το τελευταίο δείπνο η γεύμα του γρουσούζικου 2016.

Σιγά σιγά, φτάνουμε στην λήξη των εορτών  των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς…

Στολίσματα, χρώματα, μουσικές, χαρούμενα παιδικά πρόσωπα, κάλαντα, γλυκά και φαγητά υπερκαταναλωτισμός και υπερτροφία!!!

Τόσο, που πάντα μετά τις γιορτές, δίνουν και παίρνουν τα σχετικά με δίαιτες… «πως θα χάσετε τα κιλά των εορτών»!!!

Δεν πειράζει… είναι κι αυτό μέρος της ζωής μας …με τα καλά του και τα κακά του.

Εμείς λοιπόν στην οικογένεια, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν έχουμε τραπέζι καθιστό όπως έχουν οι περισσότεροι, αν όμως εσείς έχετε, θα σας προτείνω το χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο.

Εμείς λοιπόν, που δεν έχουμε καθιστό δείπνο, μαζευόμαστε συγγενείς και φίλοι καρδιάς η στο σπίτι μου η στο σπίτι του αδελφού μου και περιμένουμε τον καινούργιο χρόνο, με ελαφρά φαγητά «πάρτι», δηλαδή ξηρούς καρπούς, ποτά, κρασί, καμιά τυρόπιτα, χορτόπιτα, κάνα μυζηθροπιτάκι, τοστάκια, αμαρτία μεγάλη τσιπς και τέτοια διάφορα.

Ως κλασσικοί χαρτοπαίκτες της μιας και μόνης μέρας του χρόνου, χτυπιόμαστε στη 31, με φασόλια γίγαντες για μάρκες.

Όταν μπει ο καινούργιος χρόνος κόβουμε την Βασιλόπιττα,

(θα σας δώσω την συνταγή το Σάββατο την παραμονή της πρωτοχρονιάς, που την φτιάχνουμε)

για να βρεθεί το πολυπόθητο φλουρί, συνεχίζουμε την χαρτοπαιξία και άλλοι χαμένοι, άλλοι κερδισμένοι, ξεκινάμε την ανηφόρα του καινούργιου χρόνου.

Την άλλη μέρα, πρώτη του χρόνου, θα φάμε πάλι όλοι μαζί τον πατροπαράδοτο χοιρινό, η στο φούρνο όπως τόχουμε περιγράψει  σε προηγούμενη ανάρτηση στην στήλη της γεύσης στο Donna.gr, η ετοιμάζουμε το χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο.

Ας το φτιάξουμε…

Από τον χασάπη μας θα ζητήσουμε χοιρινό για την κατσαρόλα, εγώ συνήθως παίρνω μπούτι και του ζητώ να το τεμαχίσει.

Αφού το πλύνουμε, το βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι και το φέρνουμε βόλτες για να το ροδίσουμε.

Μόλις ροδίσει, το σβήνουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί, το αλατοπιπερώνουμε, του ρίχνουμε λίγο νεράκι ακόμη και το αφήνουμε να βράσει για να μαλακώσει.

Στην χύτρα ταχύτητας που χρησιμοποιώ, θέλει μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ, έχουμε πλύνει τα σέλινά μας και τα έχουμε κόψει με το ψαλίδι της κουζίνας, σε δυο η τρία κομμάτια αν είναι πολύ μεγάλα.

Αν σας αρέσουν, να πάρετε και σελινόριζες μαζί, θα τις καθαρίσετε όπως τις πατάτες και θα τις κόψετε στα τέσσερα.

Βάλτε σε μιαν άλλη κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίξτε μέσα τα σέλινα και τις ρίζες να μαλακώσουν λίγο, και μετά, τα σουρώνετε, το ζουμί όμως δεν το πετάμε, το κρατάμε για να το συμπληρώσουμε στο κρέας όταν θα προσθέσουμε τα σέλινα.

selino-ke-rizes

Μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο του χοιρινού, ρίχνουμε μέσα και τα σέλινα με τις ρίζες, φρεσκάρουμε λίγο το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο πλέον με όλα μαζί, αφού το συμπλήρωμα του νερού είπαμε, θα είναι από το ζουμί που κρατήσαμε απ τα σέλινα που βράσαμε.

Αν χρησιμοποιείτε χύτρα, θέλει ακόμα ένα τέταρτο με τα σέλινα μαζί, αν όχι, το αφήνετε να βράσει περίπου μισή ώρα ακόμη.

chirino-me-selino

Θα σας έχει κάνει εντύπωση, αλλά ναι, ούτε κρεμμύδι ούτε φυσικά σκόρδο σ αυτή την συνταγή, αν βάλετε την σκότωσαν!!

Για το αυγολέμονο, όλες και όλοι ξέρετε πως γίνεται, το μόνο που έχω να σας πω είναι, να είναι ξινούτσικο, του πάει να καταλαβαίνεις την γεύση του λεμονιού, να… γίνεται αρχηγός!!

Όταν ετοιμάσετε το αυγολέμονο, θα το ρίξετε στο φαγητό μας και θα ανακατέψετε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά και με τέμπο, όχι ανακάτεμα με κουτάλα.

Με το καλό λοιπόν να υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο.

Καλή χρονιά νάχουμε όλοι και υγεία!!

 

 

 


Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί 3690 φορές

Categories:   Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Comments