Donna.gr

Follow Us

Menu

Μπακαλιάρος σκορδαλιά… το έθιμο!!! από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Το έθιμο της 25ης Μαρτίου, μας καλεί να φάμε μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι και σκορδαλιά…

Η παράδοση μας εξηγεί γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε παστό μπακαλιάρο, κατά την διάρκεια της Σαρακοστής λοιπόν, οι πιστοί, οι νηστεύοντες, διακόπτανε δυο φορές την παρατεταμένη νηστεία, την μια στον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου» και την άλλη την «Κυριακή των Βαΐων» για να φάνε ψάρι.

Στα περισσότερα μέρη όμως, εκείνες τις εποχές που ήταν όλα πολύ δύσκολα, εκτός από τα παράλια που είχαν άφθονο ψάρι, στα υπόλοιπα μέρη έτρωγαν τον παστό μπακαλιάρο, που μπορούσε να συντηρηθεί κι έτσι καθιερώθηκε το έθιμο.

Εμείς στο σπίτι μας πάντα την 25η Μαρτίου,  τρώγαμε μπακαλιάρο τηγανητό με κουρκούτι, το καλύτερό μου ήταν, όταν τελείωνε η μητέρα μου το τηγάνισμα του μπακαλιάρου και έμενε λίγο κουρκούτι, το τηγάνιζε σαν τηγανίτα και το έτρωγα πάντα εγώ.

Επίσης έφτιαχνε μια καταπληκτική σκορδαλιά με πουρέ πατάτας και δεν θυμάμαι πόση έτρωγα…

Εδώ θα σας πω, ότι δεν τρώω ποτέ σκόρδο, δεν το βάζω πουθενά, σε κανένα μαγείρεμά μου, τρελαίνομαι όμως για σκορδαλιά και τζατζίκι!!!!!!

Αν κάποιοι θέλετε ν αποφύγετε το τηγάνισμα  για λόγους υγείας, φασαρίας και οσμής στο σπίτι, μπορείτε να ψήσετε ωραιότατες κροκέτες βακαλάου που πωλούνται κατεψυγμένες, να ετοιμάσετε στα γρήγορα μια σκορδαλιά και όλα μια χαρά, γρήγορα, υγιεινά, οικονομικά και ακούραστα …

Για τις κροκέτες ξέρετε, θα στρώσετε μια λαδόκολλα επάνω στο ταψάκι σας, θα την λαδώσετε λίγο με το πινέλο και θα τις βάλετε όπως είναι απ την κατάψυξη στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για τρία τέταρτα, αν έχετε αέρα, μισή ώρα.

Είπαμε απλοποίηση των πραγμάτων στην ζωή αλλά με ποιότητα, γιατί η ζωή μας είναι πολύ δύσκολη και δεν χρειάζεται να την δυσκολεύουμε ακόμα περισσότερο!!

Ας ξεκινήσουμε τώρα να φτιάξουμε πρώτα την σκορδαλιά μας…

Θα χρειαστούμε εκτός από τις πατάτες, σκόρδο η σκόνη σκόρδου, ξύδι άσπρο και λάδι.

Βράζουμε τις πατάτες όπως όταν κάνουμε πουρέ, όταν βράσουν τις σουρώνουμε και κρατάμε ένα ποτήρι απ το ζουμί τους, τις πολτοποιούμε με το εργαλείο για πουρέ, πρες πουρέ το λένε στην κουζινική διάλεκτο, τις αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το σκόρδο που εσείς θα αποφασίσετε για την ποσότητα, αφού πρώτα το έχετε βάλει στο μούλτι με λίγο λάδι για να λιώσει τελείως, ανακατεύετε καλά καλά τον πουρέ, ρίχνετε λίγο λίγο ξύδι και λάδι δοκιμάζοντας για να σταματήσετε όταν είναι εντάξει και συμπληρώνετε λίγο ζουμί απ αυτό που κρατήσατε, για να μην είναι πολύ σφιχτή η σκορδαλιά, αυτό ήταν…

Αν δεν βάλετε σκόρδο φρέσκο αλλά σκόνη, πάλι εσείς θα καθορίσετε την ποσότητα, ανάλογα με το πόσο βαριά την θέλετε…

Για τον τηγανητό μπακαλιάρο θα χρειαστούμε μπακαλιάρο παστό τεμαχισμένο και για το κουρκούτι θα χρειαστούμε αλεύρι, μπύρα, αλάτι  και ζάχαρη.

Πρώτα απ όλα θα βάλετε τον μπακαλιάρο στο νερό κάνα δωδεκάωρο και θα το αλλάζετε συχνά για να βγάλει το αλάτι του και να τρώγεται ευχάριστα κι όχι να είναι λύσσα!!

Την άλλη μέρα, θα τον στραγγίσετε καλά να στεγνώσει απ τα πολλά νερά και θα ετοιμάσετε το κουρκούτι για να τον τηγανίσετε.

Βάζουμε λοιπόν σε ένα μπολ 300 γραμμάρια αλεύρι περίπου, λίγο αλάτι και λίγη  ζάχαρη, ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση, ρίχνουμε ένα ποτήρι μπύρα και ανακατεύουμε καλά, φροντίζοντας να είναι κάπως ρευστό, ρυθμίζοντας ανάλογα την ποσότητα στο αλεύρι αν είναι πολύ ρευστό ή της μπύρας αν έσφιξε πολύ.

Τα υπόλοιπα νομίζω πως σας είναι γνωστά…φωτιά, τηγάνι, καυτό λάδι, κουρκούτιασμα και μέσα…

Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μια ωραία μαρουλοσαλάτα, ελίτσες, φρέσκο ψωμί και λευκό κρασάκι…

 

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!!


Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί 5436 φορές

Categories:   Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Comments