Donna.gr

Follow Us

Menu

Φασολάκια φρέσκα, λαδερά…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Τα φασολάκια, θα έπρεπε να είναι ένα κατ εξοχήν καλοκαιρινό φαγητό, όμως με την εξέλιξη των μηχανών και εννοώ τους καταψύκτες, είναι ένα φαγητό για όλο τον χρόνο.

Βέβαια και πιο παλιά, όλα αυτά τα λαχανικά του καλοκαιριού, οι άνθρωποι, είχαν βρει τρόπο να τα συντηρούν.

Οι ντομάτες ας πούμε γίνονταν λιαστές, τα αγγουράκια, το κουνουπίδι, τα καρότα, τα φύλλα για ντολμάδες, η ρίζα του σέλινου, οι πιπεριές, μπάμιες, ο αρακάς, φασολάκια, μελιτζάνες, και πολλά άλλα, γίνονταν τουρσί και όποτε ήθελαν τα μαγείρευαν, αφού τα ξέπλεναν από το αλάτι τους.

Το καλοκαίρι, όλα αυτά μπορούμε να τα καταψύξουμε, τα ετοιμάζουμε σε σακουλάκια και τα βάζουμε στον καταψύκτη, όμως νομίζω πως πρέπει να ακολουθούμε τις εποχές και τα υλικά τους.

Στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; Θα σας πω εγώ…», στο τέλος του βιβλίου, μετα από την αφήγηση και το ταξίδι στον χρόνο με τις γεύσεις, τις μυρωδιές και μετα από τις συνταγές που έχω καταγράψει, σας δίνω «μενού των εποχών», με τα υλικά της κάθε εποχής, μια πρόταση, μια λύση, μια απάντηση… στο βασανιστικό ερώτημα για το φαγητό της επόμενης μέρας.

Τώρα ας ξεκινήσουμε για τα φασολάκια μας….

Θα χρειαστούμε, φασολάκια, λίγο λάδι, λίγο ξερό κρεμμύδι, τριμμένη ντομάτα, μαιδανό, πατάτες, ένα φρέσκο κύβο λαχανικών και κολοκυθάκια αν θέλετε.

Πάντα και σχεδόν σε όλες μου τις συνταγές σας λέω πως εσείς καθορίζετε τις ποσότητες, ανάλογα με το πόσοι τρώτε.

Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι, τρίβουμε λίγο κρεμμυδάκι ξερό, λίγο είπαμε και το τσιγαρίζουμε ελαφρά.

Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα φασολάκια μας, λίγο ψιλοκομμένο μαιδανό, αλατοπίπερο, ένα φρέσκο κύβο λαχανικών, δυο τρείς πατάτες χοντροκομμένες, αν έχετε και κάνα δυο κολοκυθάκια τους πάνε πολύ και την τριμμένη ντομάτα μας, ανακατεύουμε ελαφρά, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για μια ώρα περίπου και έτοιμα!!

Στην χύτρα ταχύτητας θέλουν είκοσι λεπτά μόνο, χωρίς επίβλεψη, εσείς αποφασίζετε…

Τα φασολάκια είναι ένα φαγητό, εύκολο, οικονομικό ελαφρύ, υγιεινό και αρέσει στους περισσότερους.

Το συνοδεύουμε με τυρί φέτα, μυζήθρα, η κατίκι Δομοκού, άσπρο τυρί δηλαδή, όπως όλα τα λαδερά φαγητά, φρέσκο ψωμί και ελιές.

Αυτά προς το παρόν…

 

 

η κεντρική φώτο της συνταγής είναι της Αγγελικης Θεμελιου


Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί 3222 φορές

Categories:   Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Comments