Donna.gr

Follow Us

Menu

Μουσακάς λαχανικών …από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα υπέροχο μουσακά, μιας και κρατάει ακόμα το καλοκαίρι και ο μουσακάς είναι κατ εξοχήν καλοκαιρινό φαγητό.

Ο μουσακάς είναι παρεξηγημένος, γιατί τον θεωρούν «βαρύ» φαγητό και δικαίως, αφού ότι χρησιμοποιείται για την κατασκευή του τηγανίζεται και η μπεσαμέλ του είναι μες τα λιπαρά…

Ο τρόπος όμως που θα τον φτιάξουμε εμείς, όχι μόνο δεν θα τον βαρύνει, αλλά θα τον κάνει ακόμα καλύτερο γευστικά!

Εγώ πάντα θα σας δίνω συνταγές απλές, οικονομικές, γρήγορες, μα πάνω απ όλα υγιεινές, όσο γίνεται!!

Πάμε λοιπόν για το… ταξίδι της κατασκευής του μουσακά λαχανικών, χωρίς κιμά!!

Θα χρειαστούμε 3-4 μελιτζάνες, 3-4 κολοκύθια, 4-5 πατάτες, αρκετές ντομάτες αφού αυτές θα κάνουν την σάλτσα, λίγο μαιδανό, ένα κύβο λαχανικών, λίγες πιπεριές κέρατο κανά δυο δηλαδή, κανά δυο καρότα, και  τυρί τριμμένο.

Για το σκέπασμα θα βάλουμε γιαούρτι, ακόμα πιο ελαφρύ κι υγιεινό γι αυτό θα χρειαστούμε μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό, δυο αυγά και κανέλλα..

Πάντα τις ποσότητες θα τις κανονίζετε εσείς, ανάλογα με το πόσα άτομα θα φάτε, αυτό που θα φτιάξουμε σήμερα, είναι ένα κανονικό ταψάκι και μπορούν να φάνε χορταστικά έξη άτομα.

Πρώτα θα πλύνουμε τα λαχανικά μας και θα τα κόψουμε φέτες, αμέσως μετά θα τα βάλουμε στον φούρνο πάνω σε λαδόκολλα, στον αέρα 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μια λεκανίτσα.

Αμέσως μετά, θα φτιάξουμε την σάλτσα λαχανικών που θα αντικαταστήσει τον κιμά.

Βάζουμε στο κατσαρολάκι μας λίγο λάδι και ότι έχουμε σε λαχανικό μικροκομμένο, μικρά μικρά κομματάκια, τα φέρνουμε μια βόλτα να τσιγαριστούν με το λάδι και αμέσως μετά ρίχνουμε αλατοπίπερο το κύβο λαχανικών τον μαιδανό ανακατεύουμε πάλι καλά καλά, στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα σε κομματάκια κι αυτή, η δική σας η έτοιμη, λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για να δέσει η σάλτσα αλλά να είναι και ελαφρώς υγρή, δεν θέλει πολύ ώρα, σε κάνα εικοσάλεπτο μισή ώρα είναι έτοιμη.

Να σημειώσω εδώ, ότι δεν βάζω κρεμμύδι, αν όμως εσείς το θέλετε μπορείτε να βάλετε!

Αφού λοιπόν ετοιμάσαμε και την σάλτσα, αρχίζουμε το στρώσιμο στο ταψί μας.

Κάτω στο ταψί μας πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη, αμέσως μετά βάζουμε τις πατάτες, πασπαλίζουμε λίγη σάλτσα και τυρί τριμμένο, μετά τα κολοκύθια, την υπόλοιπο σάλτσα και τυρί τριμμένο, τελευταία βάζουμε τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε μόνο τυρί τριμμένο και ετοιμάζουμε το υποκατάστατο της μπεσαμέλ, το γιαούρτι δηλαδή.

Βάζουμε το γιαούρτι σ ένα λεκανάκι, ρίχνουμε μέσα δυο αυγά, λίγο αλάτι λίγο πιπέρι και τυρί τριμμένο αρκετό, τα ανακατεύουμε καλά καλά με το χτυπητήρι και το στρώνουμε πάνω από την τελευταία μας στρώση, πασπαλίζουμε λίγο ακόμη τυρί και κανέλλα τριμμένη και βάζουμε να ψηθεί, στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για μιάμιση ώρα περίπου.

Σερβίρετε με μια ωραία σαλάτα αγγούρι ντομάτα, ένα παγωμένο κρασάκι και καλή απόλαυση!!

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

 


Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί 5940 φορές

Categories:   Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Comments