Donna.gr

Follow Us

Menu

Αρκαδικό γλυκό με καλαμποκάλευρο και αποξηραμένα φρούτα…. Μπομπότα…

Βρήκα μέσα στο ντουλάπι μου κάποια αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες, έτσι θυμήθηκα ένα γλυκό της πατρίδας μου της Αρκαδίας και είπα να το φτιάξω.

Η μπομπότα σκέτη, χωρίς αυτά που θα βάλουμε εμείς, ήταν ένα γλυκό που το έφτιαχναν και συνεχίζουν να το φτιάχνουν σε γιορτές και πανηγύρια.

Ας δούμε τι θα χρειαστούμε…

Θα χρειαστούμε καλαμποκάλευρο και λίγο κανονικό αλεύρι,  λίγο λιγότερο από ένα λίτρο νερό, ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα που έχουμε, σταφίδα, μαύρη, ξανθιά, ότι έχετε, λίγα καρύδια χοντροκομμένα, ένα φλυτζάνι λάδι, ένα κουταλάκι του γλυκού μπέκιν, ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα, ξύσμα πορτοκαλιού η ότι άλλο ξύσμα έχετε, εγώ έβαλα από νεράντζι που είχα κάνει γλυκό και λίγο γαρύφαλλο τριμμένο.

Τώρα ας δούμε πως γίνεται…

Ζεσταίνουμε λίγο το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού να γίνουν χλιαρά, τα βάζουμε σε μία μεγάλη λεκάνη, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά, αμέσως μετά ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και εναλλάξ το αλεύρι, αν το βάλετε μισό μισό, θα ρίχνετε λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο, ποσότητα δεν σας λέω, όσο πάρει για να γίνει ένας ρευστός αλλά όχι πολύ σφιχτός, εγώ έβαλα πιο πολύ καλαμποκάλευρο για να μην χάσει το ύφος της η μπομπότα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα με σαράντα λεπτά ανάλογα πάντα με τον φούρνο σας, στους 180 βαθμούς πάνω κάτω κι είναι έτοιμο.

Σημείωση: Αν βάλετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, θα βάλετε ένα κουταλάκι μπέκιν αν όχι, ένα φακελάκι ολόκληρο μπέκιν.

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio


Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί 1278 φορές

Categories:   Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Comments