Donna.gr

Follow Us

Menu

Αγκινάρες ογκρατέν με πατάτες και πράσα… από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Ότι είναι στον καιρό του θα μαγειρεύουμε από τώρα και μετά, θαχουμε και πλούσια ποικιλία, μύρισε καλοκαίρι για τα καλά…

Για το ογκρατέν δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε, ταχουμε ξαναπεί, είναι ένα καθαρά Γαλλικό φαγητό , εξαιρετικά γευστικό, μια μοσχοβολιστή συνταγή, που λέγεται «au gratin», γιατί την ξεροψήνουμε από πάνω και της κάνουμε μια υπέροχη ροδαλή κρούστα, το γνωστό γκραντινάρισμα, που γίνεται όχι μόνο στα φαγητά, αλλά και σε γλυκά, όπως η διάσημη κρέμ μπρουλέ, «creme brulee»…

Το φαγητό μας σήμερα, είναι πάρα πολύ νόστιμο, θρεπτικό, υγιεινό και εύκολο στην παρασκευή του.

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε…

Θα χρειαστούμε έξη επτά καρδιές αγκινάρας, η έτοιμες κατεψυγμένες αν δεν έχετε χρόνο, η φρέσκιες από την λαϊκή και τις καθαρίζετε.

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ

Επίσης θα χρειαστούμε δυο τρεις πατάτες μεγαλούτσικες, τρία πράσα, ένα πακετάκι κρέμα γάλακτος χωρίς λιπαρά, αλατοπίπερο, ένα φλιτζάνι γάλα και τριμμένα τυριά, δυο τρία είδη είναι καλύτερα, απ αυτό που κάνουμε την πίτσα αρχικά που είναι μαλακό και τα άλλα να είναι λίγο πιο σκληρά.

Ξεκινάμε ανάβοντας  τον φούρνο στους 200ºC για να προθερμανθεί, μετά, παίρνουμε το πυρέξ που θα χρησιμοποιήσουμε και το λαδώνουμε η το βουτυρώνουμε, ότι σας αρέσει, εγώ χρησιμοποιώ πάντα λάδι.

Τώρα, καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες και μαζί με τις αγκινάρες και τις πατάτες, τα βράζουμε για δέκα λεπτά, ισα ισα να μαλακώσουν, αφού βάλουμε στο νερό κι ένα κύβο λαχανικών για την γεύση.

Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε στο σουρωτήρι να στεγνώσουν και να κρυώσουν λίγο.

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ

Στο πυρέξ μας πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη και στρώνουμε από κάτω φέτες φέτες λεπτές τις πατάτες πρώτα, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και τυρί τριμμένο, μετά βάζουμε το πράσο, πάλι λίγο τυρί και μετά τις αγκινάρες  αφού τις κόψουμε κομματάκια, πασπαλίζουμε λίγο ακόμη πιπεράκι και ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα τυριά.

Χτυπάμε ελαφρά να ενσωματωθεί η κρέμα γάλακτος με το γάλα και την ρίχνουμε από πάνω.

Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό μας για μια ώρα περίπου, μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε ένα τέταρτο ακόμη για να ροδίσει, να γκραντιναριστεί είπαμε το φαγητό μας και είναι έτοιμο…

Σερβίρεται με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα…

 

ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΟΓΡΑΤΕΝ 2

 

 


Η ανάρτηση αυτή έχει διαβαστεί 36.378 φορές

Categories:   Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

Comments

nineteen − 17 =